Buraki to prawdziwe bogactwo cennych minerałów oraz witamin – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Witamina C, A, B6, kwas foliowy, żelazo czy wapń to tylko niektóre z jego składników, co czyni buraki niezwykle skutecznymi w walce z różnego rodzaju poważnymi schorzeniami. Co jednak z zakwasem buraczanym? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
Co daje proces fermentacji buraków?
Kiszenie od wieków stosowane było jako sposób na zabezpieczenie żywności przed jej psuciem. Obecnie wiadomo jednak, że tak przetworzone produkty mają również szereg właściwości prozdrowotnych. Fermentacja buraków przede wszystkim zwiększa ilość witaminy B12 oraz B6. W tym procesie powstają również szczepy bakterii mające dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki temu zakwas z buraków może mieć nawet silniejsze właściwości niż świeże warzywa! W procesie fermentacji zużywany jest cukier, dlatego też przetworzone w ten sposób warzywa cechują się niższym indeksem glikemicznym niż te surowe.
Zakwas z buraków oraz jego działanie
Zakwas z buraków wykazuje szereg pozytywnych działań na nasz organizm. Jednym z nich jest poprawa przemiany materii. Dobroczynne szczepy bakterii regulują aktywność metaboliczną, spowalniają procesy gnilne zachodzące w jelitach, a także chronią organizm przed różnego rodzaju bakteriami, wirusami i grzybami. Wykazują działanie zwiększające wytrzymałość organizmu i pomagają w obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi.
Zakwas buraczany cechuje się także działaniem ochronnym na układ sercowo-naczyniowy. Między innymi pomaga chronić organizm przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi o charakterze stresogennym (obniża poziom stresu oksydacyjnego), a także zmniejsza stany zapalne. Obok działania wzmacniającego i ochronnego bardzo ważną właściwością jest pozytywny wpływ przy profilaktyce nowotworowej, a to z uwagi na betacyjany (które odpowiadają również za intensywną barwę buraka). Buraki wspomagają organizm również po przebytej chemioterapii.
Zakwas buraczany jest także pomocny w walce z różnorodnymi chorobami skóry. Wykazuje między innymi działanie zapobiegające niedokrwistości. Co więcej, obniża ryzyko wystąpienia bezsenności, a także depresji. Zakwas buraczany jest niezastąpiony również w walce z bolesnymi skurczami mięśni. Szereg właściwości prozdrowotnych zakwasu z buraków powoduje, że zdecydowanie warto włączyć ten produkt do swojej codziennej diety. Z pewnością pomoże nam to w utrzymaniu organizmu w dobrym zdrowiu i świetnej kondycji.
Dlaczego warto też pić sok buraczany i w jaki sposób przygotować zakwas samemu?
Od wieków wiadomo, że buraki ze względu na ich bogaty skład, należy podawać anemikom. Co więcej, okazuje się, że sok z buraka (zarówno świeży, jak i kiszony) koi nerwy, łagodzi objawy depresji, poprawia koncentrację i odporność. Modny stał się również wśród osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Ponadto, pijąc zakwas z buraków w czasie odchudzania, zmniejsza się też ryzyko wystąpienia niebezpiecznych niedoborów mikro i makroelementów. Należy także wiedzieć, że świeży sok można przygotować samemu w domu za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej, bądź kupić go w jednym z popularnych sklepów internetowych.
A w jaki sposób możemy samemu przyrządzić buraczany zakwas? Na początek obierzmy 1 kg (1000 g) buraków, a następnie pokrójmy je na ćwiartki i włóżmy do kamionki. Potem dodajmy kilka ząbków czosnku, piętkę naturalnego chleba żytniego, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalejmy 2 litrami letniej solanki (1 łyżka soli na 1 litr wody) i przykryjmy gazą, odstawiając na 7 dni czasu. Przecedźmy do butelek, trzymając go otwartego w lodówce. Pijmy pół szklanki dziennie, a w celu polepszenia smaku świeżego soku z buraka – dodajmy do niego odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy i gotowe!